Ipolynyék és a filozófia

A családi pincészetünk és szőlőterületeink közép-szlovákiai borvidék déli részén, Ipolynyék községe felett, a festői szépségű vulkanikus Őr hegy déli lejtőin terülnek el.

Az Őr hegy egy több millió éves mélytengeri vulkán. Ugyan ma már inaktív, de számos különböző kőzettel büszkélkedhet, többek között gránittal, andezittel, tufával, megkövesedett lávával és nem utolsó sorban vasérccel. A tengernek köszönhetően a vulkán felszínén egy sárgás üledékes réteg képződött, melyben az elhalt tengeri élőlények és növények mészkő réteget hoztak létre. Az említett kőzetek és vulkanikus rétegek remek savakat és mineralitást kölcsönöznek borainknak.

Megkövesedett lávakitörések – a mélytengeri vulkán magmája a felszínre tört, és a több ezer fokos kőzetkeverék a vízzel találkozva megszilárdult. Jelenleg is az Őr hegy gerincét díszítik ezek a több millió éves nem mindennapi természeti képződmények.

Apokás mélytengeri üledék és mészkő foltok – a barna erdős talaj alatt található, amely a meredekebb lejtőkön (grand cru) 4 métertől a lankásabb lejtőkön 8-10 méterig (premier cru) terjed. A tengerben elhalt őskori élőlények maradványai a nyomás hatására elmeszesedtek, és mészkő foltokat alakítottak ki az üledékben. A szőlő gyökérzete áthatol ezeken a meszes rétegeken, és a hajszálgyökereken keresztül tüzes savszerkezetet biztosít borainknak. Az üledék viszonylag gyorsan levezeti a nedvességet a talaj mélyére.

Gránit, andezit és vasérc – Ipolynyék alapkőzetei, a legvastagabb rétegekben gránit és andezit található, és nagyon gyakori a közéjük ékelődött vasérc. Mint Ipolynyék alapkőzetei rengeteg minerális ízt nyújtanak borainknak.

Tufa – puha kőzet, könnyen hasad és reped, rózsaszínű, könnyedén lehet vele rajzolni akár az aszfaltra is. Egy vékonyan beékelődött kőzetréteg, mely szivacsként szívja magába a vizet, és táplálja vele a szőlő gyökérzetét.

Homokkő – a tenger visszahúzódásával és eltűnésével alakult ki, ahogy a tenger hullámai finom homokká őrölték a kőzeteket, majd ezek az Őr hegy csúcsa körül üledékes réteget képeztek, és a rétegmozgások hatására belesüllyedtek az altalajba.

Csillámpala üledékes réteg – roppant törékeny réteg, a legapróbb mozdulatok hatására is reped, és darabokra hullik. Ez a fényt visszaverő, csillogó üledékes réteg jó hőfelvevő képességgel rendelkezik, melyet éjszaka visszasugároz a szőlőnek a hőmérséklet-ingadozások csökkentésére.

Mélytengeri fosszília – helyenként a tengeri üledékben megtalálhatók a tenger élő lakóinak maradványai, mint például a kagylók és a csigák. Ezek a meszes mészkőben több milliárd éve pihennek, és lendületes savak kíséretében köszönnek vissza az ipolynyéki borainkban.

Szőlőterületeink Ipolynyéken találhatóak. Több mint 15 féle bort készítünk, főleg fehér borokat, de kínálatunkban megtalálható a rosé illetve egyik specialitásunk, a schiller is, valamint a legjobb évjáratokból vörösbort is készítünk. Boraink stílusa a savakra épül, melyet időnként egy kis, erjesztésből visszamaradt cukor ellensúlyoz a harmónia irányába. A fehér borok készítési módjai között fellelhető a könnyed gyümölcsös jelleget biztosító reduktív módszer, valamint a testes nagy borokat eredményező oxidatív eljárás barrique és akácfa hordós érleléssel és battonage (finomseprű heti keverése) technikával ötvözve. A rosé és a schiller készítésének titka, a vörösborok hagyományos eljárása, illetve nem utolsó sorban a késői januári szüretelésű boraink előállítása is fontos részét képezi pincészetünknek. Fehér boraink többek között a Peszeki leánka, Zöld veltelini, Olaszrizling, Rajnai rizling, Sauvignon Blanc, Fehér burgundi, Chardonnay, Battonage Chardonnay, Olaszrizling – januári szüretelésű. Rosé Cuvée-nk négy fajta vágásából készül: André, Zweigelt, Alibernet és Kékfrankos színmustjából 3 órás héjon áztatással. Ezt követően ugyan ebből a négy fajtából készítünk Schiller Cuveé-t, mely 48 óra áztatást kap. Vörösboraink közül a Kékburgundi, Kékfrankos és a Cabernet Sauvignon színesíti kínálatunkat kivételes évjáratokban.

Filozófiánk a minőségi borkészítést és ügyfélkörünk igényes kiszolgálását tartja szem előtt. Ezért a bor előállítása nálunk a szőlő gondozásával indul, beleértve az oldalhajtások évenkénti levágását, a fürtválogatást valamint a terméskorlátozást is. Nagyon fontosnak tartjuk a tőketerhelés visszaszorítását 1-1,5 kg közé, mivel így koncentrálódnak majd az ízek a szőlőbogyókban és végül a borban. Nekünk, borászoknak, már csak az a feladatunk, hogy a természet alkotta ízeket, illatokat minél jobban megőrizzük borainkban, és azt minél kellemesebb formában tálaljuk fogyasztóinknak. Ezért kizárólag vadélesztőket használunk, melyek a szőlőfürtök bogyóhéján alakulnak ki, és később reakcióba lépnek a pince baktérium kultúrájával. Ezt kihasználva egyedi ízek és illatok alakulnak ki az erjedés alatt, melyek nagyon szépen tükrözik az évjárat jellegzetességeit. A borként is minimális szinten tartjuk a borainkban, illetve amerikai földet használunk a fehérjék leválasztására. A kémiai anyagok használatát, mint az ízfokozókat, tartósítószereket, borkő kicsapódás gátlókat teljesen kizártnak tartjuk, mert szeretnénk minél jobban megőrizni boraink természethű értékét.

Boraink a legmagasabb minőségű csomagolást kapják. 15 éves, archiválásra alkalmas Lafite egész parafa dugókat használunk, melyek segítik a tökéletes palackérési folyamatot a 0,75 l-es palack űrtartalmára vetítve.

Nekünk számít, hogy nyitáskor halkan pukkanjon a palack! Önnek is?